13 misteret që kurrë nuk do t’i kuptojmë gjatë fluturimit të aeroplanit

Të gjithë e pëlqejmë fluturimin dhe momentin kur aeroplanin ngrihet. Që nga ai çast, asgjë nuk na lidh për toke dhe fati jonë varet vetëm nga disa njerëz

. A e keni ditur se pilotët, stjuardesat dhe të gjithë profesionistët e aviacionit nga udhëtarët e “zakonshëm” ruajnë sekretet që kurrë nuk i tregojnë?! Telegrafi ju sjell disa nga to, që duken edhe qesharake!

1. A e dini që në momentin kur dalin maskat e oksigjenit, keni oksigjen për vetëm 15 minuta? Kjo është kohë e mjaftueshme që piloti ta ulë aeroplanin në një lartësi ku mund të merrni frymë normalisht.

2. Pse gjithmonë nga lodrat duhet të hiqni bateritë? Nëse lodra juaj rastësisht vibron, dikush nga personeli ju detyron të hapni çantën tuaj. Prandaj, mos i bartni ato lodra aty ku ka udhëtarë.

3. Arsyeja e vërtetë pse ndalen dritat gjatë aterrimit natën, është që sytë tuaj të përshtaten me errësirë nëse diçka shkon keq dhe nëse duhet të evakuoheni.

4. A e dini se çdo rrufe godet aeroplanin, por ju nuk e vërenin këtë?! Djalli le ta haj, nuk është dashur ta dini këtë!

5. A e dini se tualeti në aeroplan mund të jetë hapet edhe nga jashtë? Mos mendoni se mund të mbylleni e të bëni gjëra të “ndaluara”!

6. A e dini se piloti në aeroplan ka ushqim rezervë, nëse një lloj i ushqimit del i helmuar?

7. Nëse ndodh një aksident gjatë fluturimit, shumica e aeroplanëve komercialë mund të fluturojnë vetëm me një motor.

8. Shpjegim profesional se pse duhet të ndalen celularët gjatë ngritjes dhe aterrimit, ende nuk ka!

9. Stjuardesave askush nuk iu jep bakshish! Pse, kur ajo kujdeset më shumë për ju se një kameriere?

10. Aeroplani ku dështojnë dy motorët mundet ende të fluturojë. Prandaj, mu për këtë ngritja dhe ulja janë pjesët më kritike të fluturimit.

11. Uji në aeroplan është shumë i ndytë. Disa nga aeroplanët janë të vjetër dhe 50 vjet, ndërsa rezervuarët e ujit gati kurrë nuk lahen.

12. Pse në tualete ka ende taketuke? Edhe pse ndalohet pirja e duhanit, ekspertët kanë thënë se ata që shkelin rregullat duhet ta kenë një vend të sigurt për ta fikur cigaren.

13. Pse kanaçet e birrës janë aq të vogla!? 0.175 cl? A përmbyset Boeingu nëse janë ato prej një litre?