A e dini pse aeroplani lë gjurmët të bardha në qiell?

A e keni pyetur ndonjëherë vetën pse gjatë fluturimit, aeroplani lë gjurmë të bardha dhe të gjata në hapësirën qiellore, apo si formohen ato?

Një shpjegim shkencor që është bërë për këtë fenomen në librin “Cockpit Confidential”, ku çdo gjë lidhet me aeroplanë nga shkrimtari Patrick Smith, i cili është një prej pilotëve më me përvojë në aeroplanë, shpjegon qartë këtë fenomen, transmeton lajmi.net.“Gjurmët në ajër formohen nga lëvizja e aeroplanit, më pas shihet si mjegull e bardhë nga toka, e cila kondensohet në kristale akulli të ftohta dhe të thata në një nivel të lartë”.Disa mendojnë që janë re por më pas ato shpërndahen teksa aeroplani kalon ndër to, mirëpo nuk është ashtu.“Është një efekt anësor i djegies brenda motorëve nga i cili vjen lagështia. Kështu formohet një gjurmë në lartësi kryesisht nga temperaturat, dhe njihet si presion i avullit. Përgjithësisht ato njihen si kristale të vogla të akullit që shpërbëhen në ajër”, shkruan Patrick.