Diabeti në shtatzëni lidhet me rrezikun e rritur të këtyre dy çështjeve shëndetësore

Gratë me një histori të diabetit në shtatzëni (diabeti gestacional) janë në rrezik dukshëm më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare – kushte që ndikojnë në rrjedhën e gjakut në zemër dhe tru – gjen një analizë të provave të disponueshme, të publikuara nga BMJ.

Rreziqet e rritura lidhen me llojet e përgjithshme dhe specifike të sëmundjeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare dhe nuk mund t’i atribuohen vetëm faktorëve të rrezikut konvencional kardiovaskular ose diabetit pasues, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Diabeti gestacional zhvillohet kur trupi nuk mund të prodhojë mjaftueshëm insulinë për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë.

Dihet tashmë se gratë me diabet gestacional janë në një rrezik të shtuar të problemeve kardiovaskulare, por është më pak e qartë se cilat lloje specifike të sëmundjeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare janë të përfshira.

Për të adresuar këtë, një ekip në Kinë ekzaminoi bazat e të dhënave të kërkimit për studime që raportonin lidhjen midis diabetit gestacional dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare.

Në analizën e tyre u përfshinë 15 studime vëzhguese të publikuara midis 2006 dhe 2022. Prej tyre, katër ishin nga Kanadaja, tre nga Shtetet e Bashkuara, dy nga Mbretëria e Bashkuar dhe nga një nga Izraeli, Suedia, Franca, Irani, Koreja dhe Danimarka.

Studimet ishin me cilësi të ndryshme, por studiuesit ishin në gjendje të vlerësonin sigurinë e provave duke përdorur sistemin e njohur ‘GRADE’, të cilin ata e vlerësuan si cilësi të ulët ose shumë të ulët.

Nga 51,324 gra me diabet gestacional, 9,507 kishin sëmundje kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare.

Gratë me diabet gestacional shfaqën rrezik të shtuar të sëmundjeve të arterieve koronare, sulmit në zemër (infarkt miokardi), dështimit të zemrës, anginës, procedurave kardiovaskulare dhe goditjes në tru.

Rreziku i mpiksjes serioze të gjakut (tromboembolia venoze) është parë gjithashtu të rritet me 28% te gratë me diabet të mëparshëm gestacional.

“Rezultatet tona nxjerrin në pah nevojën për ndërhyrje të hershme tek gratë me rrezik të lartë të diabetit gestacional dhe monitorim të vazhdueshëm më tutje” përfundojnë ata. /Gazeta Shneta/

The post Diabeti në shtatzëni lidhet me rrezikun e rritur të këtyre dy çështjeve shëndetësore appeared first on Gazeta Shneta.

Generated by Feedzy