Disa këshilla se si të krijoni fjalëkalime të forta

Krijimi i fjalëkalimeve komplekse nuk është në litarët e shumë përdoruesve, të cilët vazhdojnë të preferojnë zgjidhje të shpejta dhe të lehta për t’u mbajtur mend.

Megjithatë, në epokën e tanishme dixhitale, do të ishte e këshillueshme që të bëhej gjithmonë dhe për çdo lloj aksesi, duke pasur parasysh rritjen eksponenciale të krimit kibernetik.

Sipas hulumtimeve të fundit, përdoruesit nxitojnë të krijojnë fjalëkalime duke përdorur kombinimin më të thjeshtë të mundshëm numerik, pra numrat që variojnë nga 1 në 6.

Në të vërtetë, është pikërisht më popullorja ne vendet evropiane. Ndërsa, në mbarë botën, fjalëkalimi më i zakonshëm është vetëm “password”.

Ndër çelësat e aksesit më të shfrytëzuar, kodi 123456789 është në vendin e dytë, ndërsa duke shkuar më poshtë në renditje, gjejmë emra skuadrash si Juventus apo Napoli.

Një modus operandi, pra, i cili lehtëson shumë detyrën për kriminelët kibernetikë që përpiqen të vjedhin të dhëna personale ose karta krediti dhe llogari bankare nga përdoruesit.

Si të rregulloni? Me disa masa paraprake dhe me instalimin e një password manager si pCloud Pass.

Disa këshilla për krijimin e fjalëkalimeve të forta

Vazhdimi në këtë rrugë është i dëmshëm. Përdoruesit duhet të jenë më të kujdesshëm kur gjenerojnë fjalëkalime.

Nuk ka më emra të dashurash, bashkëshortesh, fëmijësh, skuadrash të famshme futbolli dhe përgjithësisht terminologji lehtësisht të identifikueshme.

Mos harroni gjithmonë se krijimi i fjalëkalimeve komplekse përfshin përdorimin e të paktën 12 karaktereve, brenda të cilave shkronjat e mëdha dhe të vogla, numrat dhe karakteret speciale alternojnë.

Përveç kësaj, do të ishte gjithashtu e këshillueshme që të ndryshoni periodikisht fjalëkalimet.

Një alternativë shumë e vlefshme është pCloud Pass, një program që ruan fjalëkalimet në një kasafortë virtuale me siguri të plotë, duke i enkriptuar dhe duke i vënë në dispozicion të përdoruesit në çdo kohë.

Ndryshe nga menaxherët tradicionalë të fjalëkalimeve, të cilët ruajnë fjalëkalimet në formë teksti, pClous Pass përdor një sistem kriptografik të shkallës ushtarake për t’i ruajtur ato në mënyrën më të sigurt të mundshme.

Generated by Feedzy