Emotet është malware më i përhapur i muajit prill

Sipas Indeksit Global të Kërcënimeve të Check Point Software, malware më i përhapur në prill ishte Emotet, i përdorur për të prekur 6% të organizatave globale. Në top 10 ka edhe hyrje të reja, si Formbook dhe Lokibot. Vendin e parë në renditjen e rezervuar për malware Android e zë AlienBot. Numri në rritje i sulmeve kibernetike nxjerr në pah nevojën për të instaluar një zgjidhje efektive sigurie. Ndër më të mirat në treg është Avast Premium Security.

Malware: Top 10 për prillin
Emotet është një nga malware më të avancuar dhe më të rrezikshëm. I lindur si një trojan bankar, ai më vonë u bë një shkarkues për malware të tjerë. Ai përdor disa teknika për të ruajtur qëndrueshmërinë dhe për të shmangur zbulimin nga antivirus. Zakonisht shpërndahet përmes emaileve phishing me një skedar Office të bashkangjitur. Meqenëse Microsoft ka çaktivizuar makrot VBA në dokumentet e shkarkuara nga Interneti, kriminelët kibernetikë futin një lidhje me skedarin e vendosur në OneDrive në email.

Një tjetër malware në rritje është Formbook (tani në vendin e dytë në top 10). Është një vjedhës informacioni, kështu që mbledh fjalëkalime nga shfletuesit, merr pamje nga ekrani, regjistron goditjet e tastave dhe shkarkon skedarë të infektuar nga një server në distancë. Vendin e tretë e zë AgentTesla, një RAT (Trojan Remote Access) i mirënjohur që ka funksione të ngjashme.

Në renditje janë edhe XMRig (cryptominer), Glupteba (backdoor / botnet), Lokibot (info-stealer), Ramnit (trojan bankar), Phorpiex (botnet), Mirai (botnet) dhe Remcos (RAT). Malware më të zakonshëm në Android janë AlienBot, FluBot dhe xHelper.

Të gjitha zgjidhjet moderne të sigurisë mund të zbulojnë dhe bllokojnë këto kërcënime. Ndër më të besueshmet është Avast Premium Security i cili mbështet Windows, macOS, Android dhe iOS.

//zikroarg.com/4/5086363