Falimentimi i bankave, burri më i fuqishëm i bursës paralajmëron mbi krizën financiare

Bota e financave është e shqetësuar pas falimentimit të Silicon Valley Bank. Frika më e madhe është se kjo rënie mund të rezultojë në një efekt domino që rrëzon pjesë më të mëdha të tregut të aksioneve.

Përgjigja e qeverisë amerikane ishte e menjëhershme për të garantuar kthimin e kursimeve të tyre te klientët e subjektit, duke përdorur një fond të paguar nga vetë bankat. Por, disa besojnë se ai që kemi përballë tani është një skenar i pasigurt.

Lufta më e madhe që shkollat ​​e ndryshme të mendimit në politikën ekonomike kanë mbajtur në shekuj është shkalla e ndërhyrjes që shteti duhet të ketë në ekonomi dhe në sektorin privat. Në Shtetet e Bashkuara, të gjithë e pranojnë plotësisht nevojën për një treg të lirë dhe konkurrues, por liberalët dhe konservatorët nuk pajtohen rreth rolit të administratës publike në të.

Larry Fink, njeriu më i fuqishëm në Wall Street dhe President i BlackRock, një menaxher gjigant fondesh, ka bërë disa parashikime që shumëkujt i janë dukur shqetësuese dhe pesimiste. Fink sheh një krizë likuiditeti në horizont. Por, përveç kësaj, tregon edhe fajtorët për këtë. Më konkretisht, ai mendon se Rezerva Federale është shkaku i kësaj situate të vështirë për subjektet ekonomike. Prej vitesh, tendenca e përgjithshme ka qenë vendosja e normave të ulëta të interesit për të stimuluar kredinë. Sipas Fink, kjo do të thotë që mijëra investitorë kanë përfituar nga ulja e normës për të sakrifikuar një pjesë të likuiditetit të tyre në operacionet e bursës, që do të krijonte përfitim për fondet e tyre.

Tani, shumë fonde ekspozohen, veçanërisht në rast të një krize të re. Megjithatë, manjati ka pranuar se sistemi bankar tani është shumë më solid se në vitin 2008. Por rreziku nuk ka kaluar dhe ai ka akuzuar “politikat fiskale dhe monetare jashtëzakonisht agresive” që, sipas tij, kanë kushtëzuar tregjet në vitet e fundit.