Faton Bislimi ftohet në sesionin THINK20 të Samitit G20

Një ndër ngjarjet me rëndësinë më të madhe globale, gjatë kësaj fundjave që do të mbahet në Antalya të Turqisë: Samiti i G20, ku njëzet vendet më të industrializuara të botës do të përfaqësohen nga krerët e shtetevepërkatëse në Samitin e këtij viti në Antalya të Turqisë dhe ku do të diskutohen tema të rëndësisë së veçantë për të gjithë globin, në mesin e rreth350 pjesëmarrësve do të jetë edhe kosovari Faton Bislimi.

Faton Bislimi,ligjërues universitar në SHBA e Kanada, shkollar Harvardi, i cili në vitin2015-16 mban edhe titullin “Marshall Memorial Fellow” nga Fondi GjermanMarshall i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, është ftuar si pjesë e T20(THINK20) në kuadër të Samitit të G20, për të dhënë kontributin e tij nëdiskutimet e ndërlidhura me temën e Dialogut Global Politik. Bislimi njëprezantim të veçantë do e bëjë edhe për problematikën e refugjatëve nga Lindjae Afërt në Evropë, e veçanërisht të atyre që po përshkojnë Ballkanin.

“Për mua ështënjë nder i veçante, por edhe një përgjegjësi e jashtëzakonshme të jem pjesëmarrësnë një ngjarje kaq të rëndësishme globale,” ka thënë Bislimi, duke shtuar se “erëndësisë së veçantë për mua është prezantimi i Kosovës dhe çështjes shqiptarenë takimet e T20 para të pranishmëve tjerë aty, të përzgjedhur nga mbarë bota.”

Diplomaciapublike, sic kemi parë kohëve të fundit, po del të jetë më e dobishme për Kosovënsesa ajo oficiele në shumë çështje të rëndësisë së veçante. Bislimi edhe si përfaqësuesi Lobit Shqiptar në SHBA, Ligës Qytetare Shqiptaro-Amerikane, kohëve të funditka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm kombëtar—duke vënë theks të veçante nëvizitën e fundit që ky organizoi për Luginën e Preshevës, duke vënë në agjendëtë diplomacisë amerikanë çështjen e Luginës pas vizitës historike që Bislimi mebashkëpunëtorët e vet dhe përfaqësuesit e Luginës bënë në Washington, DC e NewYork City në tetor të këtij viti.

Në kuadër të Samitit G20, që do të mbahet nga 13 deri me 16 Nëntor, janë paraparë një varg takimesh të T20 ku do të shkëmbehen përvojat dhe eksperiencat në mesin e pjesëmarrësve të intelektualëve, afaristëve, dhe politikabërësve të nivelit botëror që do të dialogojnë dhe diskutojnë temat e G20.

Nën temën e Dialogut Global Politik, diskutimet e pjesëmarrësve të T20 do të përmblidhen në një raport të veçantë së bashku edhe rekomandimet përkatëse të cilat tëpërmbledhura do t’i jepen liderëve të G20, ku përfshihen Presidenti Obama,Kancelarja Merkel, Kryeministri Britanik Kamerun, Presidenti Turk Erdogan,Kryeministri Japonez Abe, etj. /xlpress/