Fituesja e çmimit nobel për mjekësi, pa diplomë mjekësore (FOTO)

Tu Youyou është bërë gruaja e parë kineze që ka fituar çmimin Nobel, për punën e saj për të ndihmuar për të krijuar një ilaç anti-malaries.

Rruga e 84-vjeçares së ndershme ka qenë gjithçka pos tradicionale.

Ajo fitoi Çmimin Nobel për mjekësi, por e veçanta është se ajo nuk ka një diplomë mjekësore apo një doktoraturë, transmeton zeri.info.

auto_fituesja1444209577

Tu Youyou ndoqi vetëm një shkollë të Farmakologjisë në Pekin. Menjëherë pas kësaj, ajo u bë studjuese në Akademinë e Mjeksisë tradicionale kineze.

Në Kinë, ajo është duke u quajtur “tre Noës” fitues: asnjë shkallë mjekësore, asnjë doktoratë, dhe ajo kurrë nuk ka punuar jashtë shtetit.

Youyou  filloi kërkimin e saj për malarien pasi ajo u rekrutua si një njësi top-sekret i qeverisë të si njohur si “Misioni 523”.

Në vitin 1967, lideri komunist Mao Zedong tha se kishte një nevojë urgjente kombëtare për të gjetur një kurë për sëmundjen e malaries.

Një njësi hulumtimi e fshehtë u formua për të gjetur një kurë për sëmundjen,shkruan BBC NEWS.

auto_fituesja11444209579

Dy vjet më vonë, Tu Youyou u udhëzua që të bëhet kreu i ri i misionit 523.

Ajo ishte dërguar në ishullin jugor kinez të Hainan për të studiuar se si malaria po i kërcënon shëndetin njeriut.

Për gjashtë muaj, ajo qëndroi atje, duke e lënë vajzën e saj katër-vjeçare në një çerdhe lokale.

Tekstet e lashta kineze e frymëzuan kërkimin e Tu Youyou për mjekësi dhe për këtë arsyje ajo arriti të dalë fituese e çmimit Nobel Misioni 523, derdhur mbi librat e lashtë për të gjetur metoda historike për të luftuar malarien.

Kur ajo filloi kërkimin e saj për një drogë anti-malaries, mbi 240.000 komponimeve anembanë botës tashmë janë testuar, pa ndonjë sukses.

Së fundi, ekipi gjeti një referencë të shkurtër në një substancë, pelin e ëmbël, e cila kishte qenë përdorur për të trajtuar malarien në Kinë rreth 400 vite pas Krishtit. /ZËRI/