Frikë për shpërthimin e një epidemie pas tërmetit, problem zgjebja dhe tërbimi

Ndërsa numri i qytetarëve që humbën jetën nga tërmetet 7.7 dhe 7.6 ballë që tronditën thellësisht Turqinë i kalon 44 mijë, ekspertët paralajmërojnë për rreziqet e epidemive që mund të shpërthejnë pas tërmetit.

Ndërsa theksoi rëndësinë e ruajtjes së higjienës në rajon pas tërmeteve, Presidenti i Shoqatës Botërore të Mjekëve Hakan Bilgin tha:

“Veçanërisht nevoja për tualete, banja, ujë të pastër dhe kushte të mjaftueshme për njerëzit në tenda rrisin rrezikun e përhapjes së sëmundjeve shumë ngjitëse si zgjebja, fruthi, tetanozi dhe diarreja. Asbesti dhe pluhuri nga mbeturinat thithen nga të gjithë në zonë dhe përbëjnë një kërcënim serioz për sëmundjet e frymëmarrjes.”

Megjithatë, ekspertët tërheqin vëmendjen për epideminë e tërbimit në zonat e prekura nga tërmeti.

“Është thelbësore shpërndarja e maskave dhe ilaçeve mbrojtëse në të gjitha tendat për trajtimin e sëmundjeve të tilla si zgjebja”.

Ministria e Shëndetësisë njoftoi se farmacitë e lëvizshme po funksionojnë në zonat e prekura nga tërmeti kundër rrezikut të epidemive. Sipas saj, janë dërguar vaksina, duke përfshirë tetanozin dhe tërbimin.