Gjumi ndihmon në ruajtjen e kujtimeve

Hulumtuesit nga Ruhr-Universitat Bochum dhe Universiteti i Bonit kanë hetuar modelet e aktivitetit që ndodhin në tru kur njerëzit kujtojnë ose harrojnë gjëra.

Ata ishin të interesuar në atë se si truri ndërpret dhe ruan gjatë gjumit atë që kishte mësuar më parë, njofton Klan Kosova.Gjatë gjumit, truri edhe riaktivizon gjurmët e kujtesës që nuk mund të kujtohet më vonë.

Për eksperimentin, pjesëmarrësve të testit iu dha një sërë fotografish për të mësuar përmendësh. Pastaj morën një sy gjumë pasdite. Kur shikon një fotografi, aktiviteti në tru tregon një model që ndryshon disi nga foto në foto.

Ata pastaj testuan cilat imazhe pjesëmarrësit mund të mbanin mend pas gjumit dhe të cilat nuk mundën. Aktiviteti i brezit gama që ishte tipik për motive të caktuara ndodhi jo vetëm kur shikon imazhet, por edhe gjatë gjumit.

“Imazhet e harruara nuk zhduken thjesht nga truri”, tha Dr. Hui Zhang.Faktori vendimtar në atë nëse një imazh u harrua apo ruhej nuk ishte riaktivizimi i aktivitetit të brezit të caktuar të imazhit, por aktiviteti në një rajon të trurit që është i rëndësishëm për kujtesën “hippocampus”.

Në mënyrë të veçantë, nëse një imazh mbahet mend ose nuk varet nga një faktor tjetër, domethënë se sa i debatuar është imazhi i përpunuar në tru. /syri/