Google bllokon shkarkimet e aplikacioneve në Rusi

Google tashmë kishte pezulluar përdorimin e sistemeve të pagesave në aplikacione. Tani kompania Mountain View ka rritur kufizimet, duke bllokuar plotësisht shkarkimin e aplikacioneve me pagesë në Rusi. Risia hyn në fuqi nga 5 maji dhe ka të bëjë gjithashtu me përditësimet. Zhvilluesit mund të shpërndajnë vetëm aplikacione falas.

Që nga 10 marsi, zhvilluesit rusë nuk mund të përdorin më sistemin e pagesave brenda aplikacionit për shkak të sanksioneve ndërkombëtare të vendosura ndaj Kremlinit. Kjo do të thotë që përdoruesit nuk mund të paguajnë për aplikacione dhe lojëra me Google Pay, PayPal dhe karta krediti/debiti në Visa, Mastercard dhe American Express.

Abonimet aktive do të mbeten në fuqi deri në skadim. Më pas rinovimi do të pezullohet. Zhvilluesit përfundimisht do të jenë në gjendje ta zgjasin abonimin deri në një vit për të lejuar aksesin në përmbajtje ose për të hequr abonimin dhe për ta ofruar aplikacionin falas.

Që nga 5 maji, shkarkimi i aplikacioneve me pagesë nuk lejohet më, as publikimi i përditësimeve. Nuk ka pasoja për përdoruesit sepse aplikacioni i shkarkuar tashmë do të vazhdojë të funksionojë derisa të skadojë abonimi. Zhvilluesit rusë do të jenë ende në gjendje të shpërndajnë aplikacione falas. Nuk është e qartë nëse përdorimi i një VPN mund të kapërcejë disi bllokun e vendosur nga Google.

Në muajt e fundit ka pasur të ndryshme “mbrapa dhe me radhë” midis Google dhe qeverisë ruse. Pas kërkesave nga Bashkimi Evropian, kompania Mountain View mbylli kanalet YouTube të Russia Today dhe Sputnik. Roskomnadzor fillimisht i kërkoi Google të bllokonte videot që do të përhapnin lajme të rreme për pushtimin e Ukrainës dhe më pas ndaloi shërbimin Google News, pasi lejon aksesin në “informacione të pabesueshme”.

//thaudray.com/4/5086363