Haziri: Në Gjilan do të investohen 22 milionë euro në 2016

Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri në konferencën për media të mbajtur të enjten ka paraqitur vlug të madh të punëve në të gjitha sektoret për 9-mujorin e punës së këtij viti.

“Gjatë këtij nëntë-mujori të punës, Komuna e Gjilanit ka kaluar gjithë agjendën dhe kalendarin e vet të punës në mënyrë të programuar dhe sipas këtij programi ne kemi arritur ta realizojmë pjesën më të madhe të punëve publike, që përfshin të gjitha kategoritë e shërbimeve, kartelës sociale, e cila është duke u rinovuar dhe duke u adaptuar në përputhje me ligjin. Lajmi i mirë është se kartela sociale në Gjilan është duke u zvogëluar e që përshihen tri kategori”, ka thënë Haziri.

Ai tha se për çdo kontraktor siç është Komisioni Europian dhe organizatat tjera, Komuna e ke kushtëzuar pjesëmarrjen e punëtorëve nga qendra për punësimit.

Haziri tha se sipas shënimeve, Komuna e ka trendin e njejtë të ambientit ekonomik me vitin e kaluar, në regjistrimin e bizneseve të reja, krijimin e kushteve për zhvillim lokal ekonomik, numri i mbi 860 të punësuarve brenda këtij viti, që sipas tij është trend pozitiv, por jo i kënaqshëm për nevojat e Komunës së Gjilanit.

Haziri ka folur edhe për punën e madhe që është bërë në ofrimin e shërbimeve të qytetarëve në shërbim civil.

“Përveç shërbimeve online që po shfrytëzohen edhe nga qytetarët e Gjilanit dhe nga jashtë, Komuna ka aplikuar tri shërbime më të shpejta në shërbim civil, sic është “One Stop Shop” i cili do të përfundoj këtë vit duke integruar edhe shërbimet kadastrale brenda objektit të njejtë, pastaj kemi ofruar shërbimin e pagesës brenda objektit dhe kemi aplikuar metodën e punës nga distanca”, tha Haziri, transmeton Klan Kosova.

Kreu i Gjilanit tha se arsimi dhe shëndetësia, si dy prioritetet e Komunës së Gjilanit, kanë treguar rezultate tejet pozitive gjatë këtij 9-mujori.

“Kemi progres edhe në kuptimin e disiplinës në punë, vijueshmërisë dhe në kuptimin e zgjidhjeve të avarive. QKMF dhe shëndetësia primare, në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë, po e përmbyllin shtrirjen e organizimit primar në tërë territorin e Komunës së Gjilanit. Në sistemin e arsimit edhe më tutje ballafaqohemi me probleme buxhetore si pasojë e mbipunësimit që ne e kemi trashëguar dhe po mundohemi ta zgjidhim me Ministrinë e Financave”, u shpreh i pari i gjilanasve.

Kryetari i Gjilanit paralajmëroi se shumë shpejt do të filloj ndërtimi e dy çerdheve, njëra në lagjen “Dardania” dhe tjetra në lagjen “Arbëria”, ndërkaq ka konfirmuar se sot do të nënshkruhet kontrata përmes partneritetit publiko-privat për ndërtimin e kampusit të shkollave të mesme.

“Sot do të nënshkruhet kontrata me operatorin i cili ka dalë përfitues i ofertës publike në partneritetin publiko-privat, në një plan dinamik që do të filloj ndërtimi i Kampusit të shkollave të mesme në Gjilan, i cili nënkupton organizimin e të gjitha shkollave të mesme, rindarja e shkollave sipas profesioneve dhe drejtime, ambient i mbyllur për arsimtarë, nxënës dhe prindër, dhe një infrastrukturë e cila ofron të gjitha kushtet moderne të mësimnxënies, reaktivitetit dhe aktivitetet tjera argëtuese e sportive për nxënësit. Paralelisht, kemi filluar me ndarjen e Universitetit dhe objekti i shkollave të mesme, ku ky institucion duhet të kaloj në kampusin universitar në kazermën e FSK-së”, ka deklaruar para gazetarëve kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri.

Ai ka vënë në theks se shumicën e të hyrave komunale i kanë orientuar në ndërtimin e infrastrukturës, e cila përfshinë kanalizime, ujësjellës dhe ndërtim të rrugëve.

“Tashmë ka nisur ndërtimi i aksit Gjilan-Bujanoc, në vitin e ardhshëm do të nis ndërtimi i hyrje-daljeve Gjilan-Prishtinë dhe Gjilan-Ferizaj. Ndërkaq, ndërtimi i Autostradës Prishtinë-Gjilan-Bresalc-Dheu i Bardhë, do të bëhet me buxhet qind për qind të qeverisë së Kosovës”, ka thënë Haziri.

Në konferencën e të enjtes, Haziri ka paralajmëruar se me ndihmën e partnerëve, investimet në infrastrukturë në vitin 2016 kapin shifrën e mbi 22 milionë euro.

Në këtë konferencën për media, kreu i Gjilanit tha se Komuna po konkurron edhe në programe të reja me KE, duke shfaqur besimin se edhe për vitin e ardhshëm Gjilani do të jetë përfitues i disa programeve nga ky institucion me relevancë shumë të madhe.

Krejt në fund, kryetari Haziri ka konfirmuar se nga nesër sektori i kulturës, rinisë dhe sportit do të dekoncentrohen edhe formalisht nga varshmëria dhe mënyra e organizimit të deritanishëm.

“Do të krijohet buxhetim dhe emërimet në krye të këtyre njësive do të jenë njerëz nga jashtë stafit, por nga sektoret fushat që do t’i menaxhojnë. Përgjegjësi i sportit prej komunitetit të sportit, ai i kulturës nga komuniteti i kulturës e kështu me radhë. Të gjitha këto ndryshime dhe lëvizje do të jenë në funksion të efikasitetit dhe rritjes së shërbimit më të mirë për qytetarët”, ka përfunduar Haziri./klankosova/