HIV në shtatzëni: Çfarë duhet të dijë një nënë e ardhshme e prekur nga ky infeksion?

Të qenit shtatzënë si një grua HIV-pozitive, kjo gjendje mund të dyfishon shqetësimet.

Cilat janë rreziqet e infektimit të foshnjës gjatë dhe pas shtatzënisë?

Ky artikull do të zhytet në aspekte të ndryshme të kësaj teme të rëndësishme.

Foshnjat e lindura nga nëna HIV-pozitive kanë rrezik për t’u infektuar para, gjatë ose pas lindjes.

Rreziku i transmetimit është më i madh në muajt më të hershëm të jetës.

Nëse planifikohet shtatzënia, trajtimi anti-HIV i nisur sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë më efektive e shtyp sëmundjen dhe parandalon transmetimin tek foshnja.

Një prerje cezariane mund të zgjidhet si një metodë e lindjes në raste të caktuara për të parandaluar transmetimin.

Terapia antiretrovirale e nënës dhe profilaksia anti-HIV tek foshnjat reduktojnë rreziqet e transmetimit gjatë ushqyerjes me gji.

Në këtë grup rekomandohet ushqyerja me gji, ngjashëm me popullatën e përgjithshme.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë kliko këtu.

Transmetimi i HIV tek foshnja

Nëse foshnja merr HIV nga nëna e infektuar, kjo mënyrë e marrjes së infeksionit quhet transmetim vertikal.

Transmetimi vertikal mund të ndodhë në faza të ndryshme: gjatë shtatzënisë, lindjes, ose ushqyerjes me gji. Meqenëse të gjitha këto hapa mund të infektojnë foshnjën, andaj duhet të merren parasysh masat parandaluese në të gjitha nivelet.

Koha e fillimit të trajtimit është faktori kryesor në uljen e rrezikut gjatë shtatzënisë.

Një studim nga Franca tregoi se gratë e diagnostikuara dhe më pas ato të cilat morën barna anti-HIV gjatë shtatzënisë përjetuan transmetim vertikal më shumë se ato që filluan trajtimin gjatë konceptimit (0.99% kundrejt 0.14%).

Një studim tjetër që analizoi më shumë se një mijë gra tregoi se nëse trajtimi vonohet në javën e 28-të të shtatzënisë ose më vonë, kjo terapi mund të mos jetë efikase për shtypjen e plotë virale.

Prandaj, diagnoza e hershme dhe fillimi i trajtimit janë thelbësore për të parandaluar transmetimin in utero të HIV-it, dhe si një praktikë e standardizuar, shumica e sistemeve të kujdesit shëndetësor kontrollojnë gratë për HIV gjatë shtatzënisë së tyre.

Gjatë lindjes vaginale, foshnja mund të kontaktojë virusin në sekrecionet vaginale. Mund të jetë një burim i mundshëm i transmetimit vertikal.

Nëse nuk është arritur shtypja e plotë virale, rekomandohet një prerje cezariane në javën e 38-të të shtatzënisë. /Gazeta Shneta/

 

The post HIV në shtatzëni: Çfarë duhet të dijë një nënë e ardhshme e prekur nga ky infeksion? appeared first on Gazeta Shneta.