Komplikimet që mund të sjellë placenta previa në shtatzëni, faktorët e rrezikut

Placenta është fuqia e shtatzënisë. Ky organ i mahnitshëm është krijuar ekskluzivisht nga trupi për të ushqyer dhe mbajtur fëmijën në zhvillim.

Fatkeqësisht, në një përqindje të vogël të shtatzënive, placenta mund të bëhet shkaku i komplikimeve që mund të jenë të rrezikshme për nënën dhe foshnjën, shkruan burimi Health News përcjell Gazeta Shneta.

Placenta previa është një gjendje ku placenta mbulon pjesërisht ose plotësisht hapjen e qafës së mitrës.

Ky proces parandalon një rrugë të sigurt për një lindje vaginale dhe rrit rrezikun e gjakderdhjes gjatë shtatzënisë.

Prek afërsisht 0.3-2% të shtatzënive, me ritme në rritje që mund t’i atribuohen shkallës në rritje të seksioneve cezariane.

Placenta previa mund të diagnostikohet herët në shtatzëni me anë të ultrazërit. Mund të zbulohet gjithashtu nëse ankesat për gjakderdhje vaginale pa dhimbje ndodhin gjatë tremujorit të dytë ose të tretë të shtatzënisë.

Faktorët e rrezikut

Shkaqet e placentës previa nuk janë kuptuar plotësisht, por disa faktorë rreziku janë shoqëruar me këtë gjendje, duke përfshirë:

– Të jesh 35 vjeç e sipër.

– Duke pasur shtatzëni të shumëfishta.

– Pirja e duhanit.

– Përdorimi i kokainës.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Komplikimet e placentës previa

Ka disa komplikime të lidhura me placentën previa që mund të ndikojnë si për nënën ashtu edhe foshnjën në zhvillim.

Për nënën

Placenta previa mund të rrisë rrezikun e spektrit të placentës accreta.

Spektri i placentës accreta është kur placenta rritet në miometrium – rreshtimi i brendshëm i mitrës.

Si rezultat, kjo dukuri rrit shumë rrezikun e nënës shtatzënë për hemorragji kërcënuese për jetën, histerektominë dhe vdekjen.

Gjakderdhja vaginale për shkak të placentës previa mund të çojë në hemorragji dhe të jetë kërcënuese për jetën.

Një studim zbuloi se shkalla e hemorragjisë pas lindjes ishte 59.7% në shtatzënitë me placenta previa.

Për fëmijën në zhvillim

Placenta previa rrit shumë rrezikun e lindjes së parakohshme.

Një studim retrospektiv i lindjeve të shumta zbuloi se 3.5% e foshnjave të lindura erdhën përpara javës së 28-të, 11.7% u lindën para javës së 32-të dhe 16.1% u lindën para javës së 34-të.

Lindjet e parakohshme mund të kenë disa komplikime për një fëmijë, në varësi të moshës së shtatzënisë. /Gazeta Shneta/

The post Komplikimet që mund të sjellë placenta previa në shtatzëni, faktorët e rrezikut appeared first on Gazeta Shneta.

Generated by Feedzy