Kosova e pranoi Planin e Ahtisarit, tash ta zbatojë

Opozita ka të drejtë për kundërshtimin dhe kërkesat e saj, por nuk ka të drejtë të bllokojë funksionimin e institucioneve të Kosovës. Kosova e pranoi Planin e Ahtisarit si bazë për pavarësinë dhe duhet ta zbatojë me besnikëri.

Dhuna dhe përçarja më neveritin, këto nuk duhet të kenë vend në një institucion demokratik. Kështu ka thënë në një intervistë ekskluzive për gazetën “Zëri”, njohësi shumë i mirë i politikave dhe zhvillimeve qysh nga konfliktet e fundit, analisti amerikan Daniel Serwer.

Në zyrën e tij pranë qendrës për studime të avancuara ndërkombëtare në shkollën “John Hopkins” në Washington, në mesin e shumë simboleve dhe flamujve mban edhe atë shqiptar. Njeh shumë mirë situatën në vend, thotë se Kosova s’duhet të mbetet e izoluar, por ka si shqetësim gatishmërinë e kosovarëve për t’iu bashkuar “Shtetit Islamik”. Thotë se Kosova dikur ishte sekulare dhe se sot kjo po ndryshon.

Sa i përket luftimit të korrupsionit nuk është shumë i impresionuar me misionin e EULEX-it, por mendon se Kosova s’ka alternativë tjetër. Gjykatën Speciale e sheh si veprim të domosdoshëm, duke thënë se fakti është se krimet janë kryer kundër serbëve dhe shqiptarëve pas luftës së vitit 1999 në Kosovë. Autorët duhet të hetohen dhe të ndiqen penalisht.

Pa i dënuar individët përgjegjës, faji do të bjerë mbi Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës. Shqetësues e sheh edhe tentimin e Rusisë për t’u shtrirë në Ballkan. “Rusia po bën në Ballkan atë që është duke e bërë dhe në vende tjera: ajo po përpiqet të bllokojë atë që e sheh si zgjerim i NATO-s në sferën e saj të influencës dhe ka arsye të mirë për t’u shqetësuar në lidhje me këtë”, tha ai. /Zëri/