Ku do të godasë tërmeti i radhës? Paralajmërimi i sizmologut Naci Görür pas vijës së thyerjes së Anadollit Lindor

Pas tërmetit 7.7 dhe 7.6 ballë që ndodhi në Kahramanmaraş, sytë u kthyen nga krahinat ku kalonte linja e thyerjes së Anadollit Lindor.

Pas tërmeteve që ndodhën në vijën e thyerjes së Anadollit Lindor që shkaktuan shkatërrime në 11 provinca, kërkimet e hartës së vijës së thyerjes aktive në rajonet e tërmeteve morën vrull.

Por, ku është vija e thyerjes së Anadollit Lindor dhe nëpër cilat krahina kalon?

Ndërsa ngriti pyetje, Prof. Dr. Naci Görür paralajmëroi për tërmetin kritik të vijës së thyerjes së Anadollit Lindor në Adana. Turqia ndodhet në linjat e prishjeve të Anadollit të Veriut, Anadollit Lindor dhe Anadollit Perëndimor.

Anadolli Lindor fillon me kryqëzimin e trefishtë Maraş në skajin verior të çarjes së Detit të Vdekur dhe përfundon në drejtimin verilindor në kryqëzimin e trefishtë të Karliovas, ku bashkohet me çarjen e Anadollit të Veriut.

Linja e çarjes së Anadollit Lindor vazhdon deri në Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş dhe më pas bashkohet me vijën e çarjes së Anadollit të Veriut nga Erzincan.

“Duhet të jemi të kujdesshëm edhe në Adana dhe Qipro. Këto paralajmërime bazohen në transferimin e stresit në rajon. Po kështu, duhet të jemi të kujdesshëm në çarjet e Malatya, Ovacık dhe Nazimiye-Karakoçan rreth Malatya për arsye të ngjashme. Ndaj, është e dobishme që autoritetet dhe njerëzit tanë të kenë kujdes”, thotë Prof. Dr. Naci Görür.

Tërmetet e ndodhura deri më sot në vijën e thyerjes së Anadollit Lindor:

1998:  Adana – Ceyhan

2003:  Bingol

2010:  Elazig

2020:  Elazig

2023:  Gaziantep – Kahramanmaraş.

Zonat e rrezikut primar:

Izmir, Balikesir, Manisa, Mugla, Aydin, Denizli, Isparta, Usak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kirsehir, Bolu, Karabuk, Hatay, Bartin, Cankiri, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, dhe Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale dhe Siirt.

Zonat e rrezikut të shkallës së dytë:

Tekirdağ, Stamboll (Rajoni 1 dhe 2), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Sırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elaziğ, Diyarbakır, Adana, Eski, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı dhe Çorum.

Zonat e rrezikut të shkallës së tretë:

Eskişehir, Antalia, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, disa pjesë të Gaziantepit dhe Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Ankara, Yoseri, , Konia, Mersin dhe Nevşehir.