Ministrat e BE’së mund ta suspendojnë marrëveshjen e Schengenit sot

Ministrat evropianë të premten do të diskutojnë pezullimin e Marrëveshjes së Schengen-it për dy vjet, për shkak të mangësive serioze me krizën e emigrantëve ne kufirin grek dhe që kërcënon gjithë zonën Schengen.

Masa më drastike ka parashikuar se Marrëveshja e Schengen-it nxjerr në pah se si projekti 20-vjeçar është tani nën kërcënim të jashtëzakonshëm për shkak të presioneve politike nga hyrja e të paktën 1.2 milion refugjatëve këtë vit në Bashkimin Evropian.

Opsioni i pezullimit të “neni 26” do të jetë në tryezë të ministrave të brendshëm të shteteve anëtare të BE-së dhe është përgatitur në një dokument nga Luksemburgu, e cila aktualisht mban presidencën e BE-së. Në qoftë se ministrat e mbështesin këtë propozim, Komisioni Evropian (KE) do të propozojë mbylljen e një ose më shumë kufijve të brendshëm në zonën Schengen deri në dy vjet.

Në praktikë kjo do të thotë se kontrollet e përkohshme kufitare janë futur  në mes të vendeve të tilla, si Gjermania dhe Austria, tani do të mbetet në afat të gjatë, duke dëmtuar lëvizjen pa pasaporta.

Propozimi vjen pasi BE-ja ka paralajmëruar në mënyrë të përsëritur Greqinë për të përmirësuar përgjigjen e saj ndaj krizës së emigracionit  duke kërkuar ndihmë, ose për ndryshe do të përballet me pezullimin e Schengen-it.

Greqia nuk ka kufij tokësorë me vendet e tjera të zonës Schengen, kështu që pezullimi i saj nga zona e lëvizjes së lirë nuk ka gjasa të reduktojë fluksin e emigrantëve, por do të ndikojë që pasagjerët grekë të përdorin transportin ajror./gazetaexpress/