Mocion mosbesimi ndaj Macron – Pas protestave, Presidenti francez sfidohet në Parlament

Presidenti Emanuel Macron përballet këtë javë me një moment kritik kur Asambleja Kombëtare voton mbi mocionet e mosbesimit të paraqitura pasi qeveria e tij anashkaloi parlamentin të enjten për të nxitur rritjen e moshës së pensionit shtetëror.

Lëvizja, e cila pasoi javë të tëra protestash kundër rregullimit të pensioneve, shkaktoi tre net trazirash dhe demonstratash në Paris dhe në të gjithë vendin, duke kujtuar protestat e Jelekëve të Verdhë që shpërthyen në fund të vitit 2018 për çmimet e larta të karburantit.

Megjithatë, ndërsa votat e së hënës mund të shfaqin zemërim ndaj qeverisë së Macron, ato nuk kanë gjasa ta rrëzojnë atë.

Ligjvënësit e opozitës paraqitën dy mocione mosbesimi në parlament të premten. Grupi qendror Liot propozoi një mocion mosbesimi shumëpartiak, i cili u bashkë-nënshkrua nga aleanca e ekstremit të majtë Nupes. Disa orë më vonë, partia e ekstremit të djathtë të Francës Rally National, e cila ka 88 anëtarë të Asamblesë Kombëtare, gjithashtu paraqiti një mocion mosbesimi.

Por edhe pse partia e Macron humbi shumicën e saj absolute në dhomën e ulët në zgjedhjet e vitit të kaluar, kishte pak shanse që mocioni shumë-partiak të kalonte – nëse nuk formohet një aleancë e papritur e ligjvënësve nga të gjitha anët, nga e majta ekstreme në ekstrem i djathtë.

Riparimi i Macron rrit moshën e pensionit me dy vjet në 64, gjë që qeveria thotë se është thelbësore për të siguruar që sistemi të mos prishet.

Një aleancë e gjerë e sindikatave kryesore të Francës ka thënë se do të vazhdojë të mobilizohet në përpjekje për të detyruar një kthesë të këtyre ndryshimeve. Një ditë e veprimit industrial mbarëkombëtar është planifikuar për të enjten.