Partive politike u mungon demokracia e brendshme

Subjektet politike në Kosovë vuajnë nga mungesa e demokracisë së brendshme, vlerësojnë analistët politikë. Sipas tyre, demokracia te subjektet politike vërehet vetëm në letër dhe në deklaratat publike të përfaqësuesve të tyre kur janë para medieve.

Driton Selmanaj, analist politik, thotë për Radion Evropa e Lirë se partive politike në Kosovë, u mungon në thelb demokracia e brendshme.

“Demokracia nuk ekziston te këto subjekte politike. Nuk nënkuptohet demokraci vetëm për të thënë se organizuam një takim, forma se si merren vendimet, roli i grave, roli i të rinjve brenda strukturave politike. Cili është roli i tyre në proceset vendimmarrëse, cili është roli i liderit politik? Ai është absolut”.

“Në Kosovë mund të themi lirisht se kemi parti lideriste dhe më së paku mund të flasim për parti në kontestin e demokracisë së brendshme se si do të duhej të funksiononte një organizatë politike”, thotë Selmanaj.

Edhe Petrit Zogaj, analist dhe drejtor ekzekutiv i organizatës “Fol”, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë, thotë se partitë politike luajnë një rol qenësor në zhvillimin e demokracisë, por përvojat kanë treguar se në Kosovë partitë pothuajse më shumë ekzistojnë për të përfituar, se sa për të punuar për të mirën e përgjithshme.

“Formalisht, kemi parti, të cilat kanë proceduara, mirëpo jo formalisht kemi grupe [brenda partive], të cilat i menaxhojnë këto parti politike. Madje, kemi parti, të cilat kanë edhe këtë mbiemrin demokratike, lidhje demokratike, mirëpo funksionimi i tyre i brendshëm çalon shumë”, konsideron Zogaj.

Analisti Selmanaj thekson se liderët politikë, me veprimet e tyre, me demokracinë e tyre, i kanë sjellë Kosovës kriza të njëpasnjëshme politike dhe, siç thotë ai, gjendjen, në të cilën ndodhet Kosova në aspektin politik është për keqardhje.

“Ne kontestin e zhvillimit të brendshëm politik dhe demokratik të institucioneve, në funksion të përmirësimit të jetës së qytetarëve që jetojnë këtu, atëherë duket se kjo klasë politike me këtë mendësi politike, nuk mund të shkojë më tutje”.

“Përfundimisht duhet qasje tjetër. Kjo mund të bëhet me angazhim të njerëzve të rinj brenda këtyre subjekteve politike, duke u hapur këto subjektet politike, duke ofruar kuadro, duke ofruar qasje tjetër, duke ofruar alternativa dhe platforma politike të tjera”, vlerëson Selmanaj.

Ndërkaq, sipas Zogajt, Kosovës i nevojitet që të ketë parti politike me demokraci të brendshme, ashtu që interesi i qytetarëve të jetë në agjendat e tyre.

“E kemi parë në seancën e fundit të Kuvendit të Kosovës, ku në votimin e parë për president, ne kemi parë që vetëm 50 vota kanë qenë në favor të kandidatit për president që ishte zoti Thaçi, pastaj shkoi duke u ndryshuar vullneti politik i 21 deputetëve të Kuvendit ë Kosovës”.

“Ky është shpjegimi më i qartë se si subjektet politike e kanë ngulfatur edhe vullnetin e deputetëve, por edhe debatin për politika të caktuara, ose për vendime të caktuara të partive”, thekson Zogaj.

Analistët politikë thonë se partitë politike në Kosovë, interesin më të madh e kanë të marrin pushtet, e jo ta mbrojnë e ta çojnë përpara shtetin.

Sipas tyre, të gjitha partitë luftojnë për t’u bërë pjesë e Qeverisë, por jo e demokracisë. /rel/