Pasojat e duhanit

Timi i duhanit permbane me shume se 4000 kemikale. Cdo tim qe duhanpiresit thithin eshte vetem maja e nje ajsbergu pasiqe shumica e ketyre kemikaleve jane gazra te padukshme apo te kondenzuara dhe mbeten ne gojen apo mushkerit e duhanpiresve. Nje numer i mire i ketyre kemikaleve qe gjenden ne timin e cigares ose jane carcinogenic (shkaktues te kancerit), mutagenic (shkaktues te demtimit te perhershme te ADNs), ose te dyja bashke.

Timi i cigares fillon me paralizimin dhe vrasjen e cilia (qime te vogla qe shtreson traktin e poshtem respirator dhe largojne pluherat nga mushkerit). Dhe kjo i hape deren nje numer te madhe problemesh respiratore duke perfshire:

 • pneumonia
 • bronchitis kronike
 • empfizeme
 • semundje kronike penguese pulmonare

Duhan pirja gjithashtu prek edhe sistemin qarkullues te trupit. Duhani fut nje numer te gazrave ne gjake duke perfshire edhe karbon monoksidin. Kabron monoksidi zhvendos oksigjenin dhe ngjitet ne hemoglobine (molekula e cila bart oksigjenin ne gjake) me nje lidhje 200 her me te forte se sa lidhja e hemoglobines dhe oksigjenit. Kjo ne menyre drastike e zvoglon nivelin e oksigjenit ne gjake. Nicotine gjithashtu shkakton ndertimin e yndyrnave dhe plakave ne enet e gjakut keshtu duke i bere ato joelastike. Te dy keta mekanizma kerkojne me shume pune nga zemra dhe si rezultate rritet rreziku per:

 • semundjet e zemres / sulmi ne zemer
 • semundje vaskulare periferale
 • aneurysm
 • kolesterol te larte ne gjake
 • goditje ne tru

Dhe ky eshte vetem fillimi. Pasojat tjera afat-gjata te pirjes se duhanit perfshine dukuri te shpeshta te:

 • kancerit ne goje, fyt, pankreas, mushkeri, veshke dhe fshikez urinare.
 • ulceres
 • problemeve ne jashtqitje
 • kataraktit
 • mosfunksion ereksioni
 • deshtim (shtatzanave).

Fatmiresisht, shumica e ketyre pasojave shendetsore fillojne te largohen pasi te ndalohet pirja e duhanit.

A mendoni se ia vlen te pini duhan edhe pasi lexuat per pasojat e duhanit? Ju qe e keni len duhanin tregoni se jeni ndier pak kohe pasiqe e keni len dhe si po ndiheni tash? Trego nese ka edhe dicka te keqe, sigurisht qe ka, qe eshte len pa u permend per pasojat a duhanit? /sherohu/