Pesë simptoma të demencës dhe shenjat e hershme paralajmëruese

Demenca është një gjendje njohëse që prek rreth 900,000 njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Termi demencë nuk i referohet një sëmundje të vetme specifike, por përkundrazi një koleksion simptomash që ndodhin si rezultat i një sëmundje si Alzheimer që shkakton dëmtim të qelizave nervore që transmetojnë mesazhe nga truri, shkruan The Independent.co.uk transmeton Gazeta Shneta.

Është veçanërisht e zakonshme në mesin e të moshuarve, një në katërmbëdhjetë persona të moshës mbi 65 vjeç që përjetojnë këtë gjendje dhe një në gjashtë të moshës mbi 80 vjeç.

Të gjithë e përjetojnë gjendjen ndryshe, por simptomat e zakonshme të demencës bien në tre kategori; problemet me kujtesën, aftësinë njohëse dhe komunikimin.

Pesë nga simptomat më të zakonshme përfshijnë:

– Problemet me vendimmarrjen dhe arsyetimin.

– Vështirësi për të kuptuar kohën dhe vendin, si për shembull ngritja për të shkuar në punë në mes të natës.

– Përpjekja për të komunikuar në mënyrë efektive, si p.sh. problem për të gjetur fjalët e duhura.

– Duke e përsëritur shpesh veten dhe e kanë të vështirë të ndjekin një bisedë.

– Ndryshimet në personalitet dhe sjellje, ndryshime të humorit dhe përjetimi i ankthit ose depresionit.

Meqenëse këto simptoma janë të ngjashme me ato që lidhen me rënien natyrore si rezultat i pleqërisë, demenca mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar.

Një studim, i lëshuar nga Shoqata e Alzheimerit në fillim të këtij viti, zbuloi se një në katër të sëmurë kalojnë të paktën dy vjet përpara se gjendja e tyre të diagnostikohet përfundimisht. /Gazeta Shneta/

 

 

 

The post Pesë simptoma të demencës dhe shenjat e hershme paralajmëruese appeared first on Gazeta Shneta.

Generated by Feedzy