Projekti ”Horizont”- Plani i ndërtimit të një baze ushtarake në Hënë

Shpesh kemi dëgjuar mbi mundësinë e ekzistencës së një bazë të fshehtë në Hënë,nga njeriu apo alienet.

Edhe pse kjo mund të duket vulgare,gërmimi në thellësitë e rrjeteve të ndryshme, kemi arritur të zbuloj ekzistencën e një projekti të vërtetë të prodhuar nga Shtetet e Bashkuara që quhet Projekti ”Horizont” i projektuar për ndërtimin e një baze ushtarake në hënë që në vitin 1966 , disa vjet para zbarkimit zyrtar të misioneve Apollo .

” Një baze hënore është kritike dhe domosdoshme për ushtrinë e të ardhmen e Shteteve të Bashkuara” .

Ishte marsi i vitit 1959 kur Arthur G. Trudeau , gjenerali i ushtrisë amerikane,shqiptoi këto fjalë .

Gjeneral Trudeau u vu në krye të një grupi pune që synonte zhvillimin e një projekti për instalimin e një ” baze ushtarake te drejtuar , me qëllim për të mbrojtur interesat e mundshme të Shteteve të Bashkuara në Hënë . ”

Çfarë fshihet prapa këtij studimi sekret , të quajtur ‘ Project Horizont ” , dhe pse plani është hartuar qe nga viti 1966,historia e një ideje të madhe që kurrë nuk e ka parë realizimin e saj .?

Kur Trudeau u vu në krye të projektit, ka qenë më pak se një vit që kur sovjetikët kishin tronditur Amerikën dhe Perëndimin me nisjen e satelit artificial , sateliti i parë artificial në orbitën e Tokës .

Shtetet e Bashkuara tani të detyruara për t’e ndjekur Bashkimin Sovjetik në të ashtuquajturën ‘ garën hapësinore ” , nuk është për t’u habitur se njerëzit si gjeneraliTrudeau dhe udhëheqës të tjerë ushtarakë kanë shikuar përpara për të pasur praninë ushtarake amerikane në hapësirë në përgjithësi dhe në veçanti në hënë .

Në fakt,sipas një raporti të prodhuar nga një monografi prej 118 faqesh e Ushtrisë në qershor të vitin 1959, ” amerikanet,do te ishin te dytet në krahasim me Bashkimin Sovjetik në krijimin e një baze në hënë ,një gjendje katastrofike për prestigjin e Shteteve të Bashkuara .

Për më tepër , qeveria sovjetike i kishte premtuar tashmë qytetarëve te saj , se duke filluar nga viti 1967,Rusia do të zbarkoi në hënë . Cila është arsyeja dhe pse është e rëndësishme për Shtetet e Bashkuara që të jetë i pari në satelit e tokës ..?

Plani parashikonte ndërtimin e një baze autosufficiente hënore që do të shërbente si një vend për eksplorimin e Hënës dhe eksplorimin e mëtejshëm të hapësirës . Ajo do të strehojë një ekuipazh prej 10-20 njerëz , duke bërë instalimin e parë te përhershme në Hënë, duke siguruar gjithashtu një platformë për ushtrinë me qëllim për të kryer operacione ushtarake në Hënë .

Ushtria këmbënguli në faktin se nuk ka pasur pengesa të mëdha teknike për realizimin e projektit . Argumenti ishte se Projekti Horizont mund të ketë pasur një procedurë të ngjashme me atë të Projektit Manhattan , planin e fshehtë për të zhvilluar një bombë bërthamore gjatë Luftës së Dytë Botërore . Në fund të fundit , nëse Shtetet e Bashkuara kishin qenë në gjendje për të ndërtuar një bombë atomike , ajo që i pengoi ,mos ishte vënia e një pjesë të vogël të ushtarëve në hënë ?

Kështu , më 8 qershor 1959 një grup studimi i Agjencisë së Ushtrisë te Raketave Ballistice ( abmâ ) i dha ushtrisë së SHBA një studim paraprak të quajtur ‘ Project Horizont ” .

Studimi ka parashikuar përdorimin e raketave multistadio Saturn II, atëherë ende në zhvillim e sipër , dhe instalimin e disa stacioneve të ndërmjetme hapësire për transportin e materialeve në Hënë . Për të arritur qëllimin do të shërbenin 75 stacione ndërmjetëse nisur në fund të vitit 1964,dhe më shumë se dyzet të tjerë për të mbajtur pajisje të mjaftueshme për të ngritur bazën . Kostoja e përafërt e operacionit u vlerësua në rreth 6 miliard $.

Në lidhje me vendndodhjen e bazës , studimi merr parasysh nevojën për të reduktuar rrezikun e çdo ndikimi meteoriti . Për ta bërë këtë , inxhinierët sugjerojnë ndërtimin e një pjesë të projektit ne vende natyrore te mbrojtura apo shpella . Përveç mbrojtjes bazë , kjo zgjidhje gjithashtu do te lejonte për të zbutur goditje termike . Disa nga grafikët tregojnë gjithashtu mundësinë e realizimit të strukturave cilindrik te mbuluara .

Përveç kësaj, ishte gjithashtu e nevojshme për të siguruar bazën me energji të mjaftueshme për të mbajtur gjallë ekuipazhit dhe sistemet e instalimit , vendosjen e tyre në një vend që optimizonte rrezet e diellit . Studimi propozon tri vendet te mundshme të përshtatshme për këtë qëllim : 1 )pjesë veriore e sinus Aestuum , në afërsi të kraterit Eratosthenes , dhe 2 )pjesa jugore e sinus Aestuum sinus i afërt Medi 3 )ne brigjet jugore- perëndim të Mare Imbrium paksa në veri Malit Apenninus .

Ushtria kishte propozuar edhe krijimin e një ” komande të unifikuar për hapësirën”, krijuar për të kontrolluar bazën hënore dhe pjesën e hapësires se jashtme në mes të Tokës dhe Hënës .

Por pse një bazë ushtarake në Hënë ?

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, është e nevojshme të kuadrojme projektit brenda periudhës historike në të cilën është konsumuar e ashtuquajtura ” luftë e ftohtë ” midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik . Krijimi i një instalim ushtarak në Hënë do të jetë një pengesë e fortë kundër një sulmi nga ana e Bashkimit Sovjetik , mbasi armiku do të kishte pasur vështirësi të mëdha në parandalimin e hakmarrjes SHBA .

Përveç kësaj , prania e një baze Amerikane në satelitin e tokës,do të neutralizoj çdo ulje hënor sovjetike me qëllim për të kërkuar të drejtat e pronësisë në hënë . Kjo ishte arsyeja pse amerikanët donin te ishin të parët për të arritur Hënën dhe të krijonin një baze ushtarake.Se bashku me Projektin Horizont jane dhënë edhe zgjidhjet për programet Apollo , me qëllim sjelljen e astronaut te parë amerikan në hënë .

Pse ?

Para së gjithash , sfidat teknologjike ishin më komplekse, se sa autorët e studimit kishin menduar,dhe shumë më të shtrenjta . Një investim i këtij lloji do të kërkonte një rritje të madhe të shpenzimeve nga qeveria e SHBA-se . Së dyti , zgjerimi i konfliktitme Vietnamin, kishte drenazhuar më shumë dollare nga buxheti, që duhet të ishin të alokuara për Projektin Horizont.

Së fundi , një prani ushtarake amerikane në Hënë u bë ligjërisht e pamundur pasi Shtetet e Bashkuara , Bashkimi Sovjetik dhe Britania e Madhe në vitin 1967 nënshkruan” Traktatin mbi Parimet që udhëheqin aktivitetet e shteteve në eksplorimin dhe përdorimin e hapsiresse se jashteme , duke përfshirë Hënën dhe të objekte të tjera qiellore “, në të cilën ky traktat kufizon eksplorimin e hapësirës vetëm për qëllime paqësore . Traktati është ende në fuqi . (Explore Univers)