Protesta të dhunshme në fabrikën e iPhone në Kinë

Foxconn zbatoi masat strikte të kontrollit anti-COVID-19 të parashikuara nga qeveria kineze në fund të tetorit. Pas gati një muaji situata u përkeqësua. Protesta e dhunshme e punëtorëve shpërtheu në fabrikën e Zhengzhou (e njohur si iPhone City) sipas videove të shpërndara në mediat sociale (ato që i shpëtuan censurës), shumë prej të cilëve patën përplasje me policinë dhe zyrtarët e kompanisë me kostume mbrojtëse.

Trazira në fabrikën e iPhone
Fabrika e Foxconn në Zhengzhou është më e madhja në botë me rreth 200,000 punëtorë që montojnë telefonat inteligjentë të Apple. Protestat e para shpërthyen në fund të tetorit, për shkak të mungesës së ushqimit dhe kujdesit mjekësor. Shumë punëtorë janë urdhëruar të qëndrojnë në konvikte për të shmangur përhapjen e virusit (disa kanë ikur duke u ngjitur mbi gardhe).

Fitil që shkaktoi protestën e re duket se është vonesa në pagesat e përfitimeve dhe subvencioneve të premtuara nga Foxconn. Disa të punësuar të rinj thanë se janë të detyruar të ndajnë konviktet me COVID-19 pozitivë. Kompania ka përgënjeshtruar lajmin, duke deklaruar gjithashtu se do të respektojë kontratat.

WARNING: Graphic Content. Hundreds of workers at Apple’s main iPhone plant in China clashed with security staff after being locked up for weeks to quash a Covid outbreak.

More here: https://t.co/aRNCr878WK pic.twitter.com/mgw0mHZeDB

— Bloomberg Technology (@technology) November 23, 2022

Në videot që i shpëtuan censurës mund të shihni përleshjet mes punëtorëve dhe policisë me mjete rebelimi. Disa punëtorë kanë thënë se Foxconn nuk i trajton ata si qenie njerëzore. Qëllimi i vetëm i kompanisë do të ishte izolimi i punëtorëve në fabrikë për të shmangur përhapjen e virusit në qytet.

Për momentin nuk ka njoftime zyrtare nga Apple. Ai paralajmëroi konsumatorët në fillim të këtij muaji se koha e pritjes së iPhone 14 Pro dhe iPhone 14 Pro Max do të jetë më e gjatë se sa pritej. Pas protestave të reja, prodhimi i telefonave inteligjentë do të pësojë një ngadalësim të mëtejshëm.

Generated by Feedzy