Pse na dridhen sytë në mënyrë të pavullnetshme?

Dridhja e pavullnetshme e qepallës së syrit është një nga gjërat më të çuditshme që ndodh në trupin e njeriut.

Kjo gjë na ndodh shpesh dhe për më tepër është nervozuese dhe e pakontrollueshme. Pulsimi i papritur i qepallave, ose myokymia siç njihet në gjuhën mjekësore, ndodh kur stimulohen muskujt e vegjël dhe nervat përreth syve.

Lodhja dhe pagjumësia janë dy nga shkaktarët kryesorë, prandaj sigurohuni të bëni gjumë të mirë. Kafeina, alkooli dhe duhani mund të shkaktojnë gjithashtu dridhje të pavullnetshme të qepallave, sidomos nëse konsumohen në tepri. Stresi është një tjetër faktor kryesor, prandaj na ndodh shpesh që kur kemi ndonjë ngjarje të rëndësishme dhe ndihemi në ankth, fillojnë të na dridhen qepallat pa vetëdije. Në këtë rast duhet të jeni të qetë dhe të përpiqeni të relaksoheni.

Zakonisht, dridhja e qepallave ndodh përkohësisht, por ka raste kur përsëritet për një kohë të gjatë. Në këtë rast njerëzit këshillohen të vizitohen tek një mjek, pasi mund të jetë simptomë e një sëmundjes së Parkinsonit, një çrregullimi nervor ose mund të tregojë se keni nevojë për syze të reja./gazeta express/