Sëmundjet jo-ngjitëse shkaktojnë 74% të vdekjeve globale, njofton OBSH

Sëmundjet jo-ngjitëse si sëmundjet e zemrës, kanceri dhe diabeti janë përgjegjëse për 74 për qind të vdekjeve në nivel global dhe trajtimi i faktorëve të rrezikut mund të shpëtojë miliona jetë, njoftoi OBSH.

Një raport nga agjencia shëndetësore e OKB-së tregon se të ashtuquajturat NCD, të cilat shpesh janë të parandalueshme dhe të shkaktuara nga një mënyrë jetese e pashëndetshme apo kushte jetese, marrin jetën e 41 milionë njerëz çdo vit, përfshirë 17 milionë prej tyre nën moshën 70 vjeç, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Sëmundjet e zemrës, kanceri, diabeti dhe sëmundjet e frymëmarrjes tani tejkalojnë sëmundjet infektive si vrasësit kryesorë në nivel global, thuhet në raportin e titulluar “Numrat e padukshëm”.

“Çdo dy sekonda, dikush nën moshën 70 vjeç vdes nga një shkak i NCD,” u tha gazetarëve në Gjenevë, Bente Mikkelsen, kreu i divizionit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë që mbikëqyr sëmundje të tilla.

“Dhe megjithatë një sasi minimale e financimit vendas dhe ndërkombëtar është shpenzuar për sëmundjet infektive. Kjo është me të vërtetë një tragjedi.”

Përdorimi i duhanit, ushqimi jo i shëndetshëm

Përdorimi i duhanit, dieta e pashëndetshme, përdorimi i dëmshëm i alkoolit, pasiviteti fizik dhe ndotja e ajrit shihen si shkaqet kryesore që rrisin numrin të NCD.

Vetëm përdorimi i duhanit është përgjegjës për më shumë se tetë milionë vdekje çdo vit.

Tetë milionë vdekje të tjera i atribuohen dietave jo të shëndetshme, që do të thotë ushqim shumë pak, ose me cilësi të dobët, thuhet në raport.

Përdorimi i dëmshëm i alkoolit, i cili ndër të tjera shkakton cirrozë të mëlçisë dhe kancer, vret rreth 1.7 milionë njerëz në vit, ndërsa pasiviteti fizik është përgjegjës për rreth 830,000 vdekje.

“OBSH po u bën thirrje të gjitha qeverive të miratojnë ndërhyrjet që dihet se punojnë për të ndihmuar në shmangien e 39 milionë vdekjeve deri në vitin 2030 dhe për të bërë jetë të panumërta të tjera të jetojnë më gjatë, më të shëndetshme dhe më të lumtur,” tha Mikkelsen.

Raporti theksoi se investimet relativisht të vogla në parandalimin dhe trajtimin e NCD mund të bëjnë një ndryshim të madh. /Gazeta Shneta/

The post Sëmundjet jo-ngjitëse shkaktojnë 74% të vdekjeve globale, njofton OBSH appeared first on Gazeta Shneta.

Generated by Feedzy