Si mund të lehtësoni dhimbjet e shpinës gjatë shtatzënisë përmes këtyre hapave

Gratë në mbarë botën vuajnë nga dhimbjet e shpinës gjatë dhe pas shtatzënisë.

Shumë prej tyre përjetojnë siklet në vende të shumta në shpinë. Ndërhyrjet duhet të fokusohen në qëndrimin e duhur, teknikat e relaksimit dhe mjetet e testuara me kohë për lehtësim, shkruan Health News përcjell Gazeta Shneta.

Dhimbja e shpinës që lidhet me shtatzëninë është një shqetësim i zakonshëm për shumë gra.

Sipas një studimi të bërë nga Universiteti i Utah School of Medicine, 94% e grave përjetojnë dhimbje trunkale gjatë shtatzënisë dhe 75% e grave e përjetojnë atë gjatë tre muajve pas lindjes.

Duket se me disa këshilla dhe truke, ulja dhe reduktimi i dhimbjeve të shpinës është gjithçka që nevojitet për të ruajtur cilësinë e jetës.

Gjetjet treguan se ashpërsia e dhimbjes ishte më e lartë kur ndihej në shumë vende në shpinë.

Shumë gra përjetojnë dhimbje në zonën e sipërme, të poshtme ose të legenit.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Shkaqet e dhimbjes së shpinës gjatë shtatzënisë

Shtatzënia ndikon në trupin e një gruaje në shumë mënyra. Ndryshimet fizike bëhen gjithnjë e më të dukshme gjatë shtatzënisë ndërsa embrioni në zhvillim rritet.

Megjithatë, ndryshimet hormonale fillojnë shumë më herët dhe janë po aq të rëndësishme në ndikimin e tyre në trup.

Faktorët fizikë

Fëmija i zhvilluar në mitër dhe rritja e peshës së ujit ndikojnë negativisht në trup.

Të kuptuarit e ndryshimeve fizike që po ndodhin gjatë shtatzënisë i ndihmon gratë të kuptojnë më mirë dhimbjen dhe t’i japin përparësi kujdesit për veten.

Ndërsa mitra zgjerohet, qendra e gravitetit zhvendoset, gjë që mund të ndryshojë qëndrimin e një gruaje.

Qëndrimi i dobët mund të shkaktojë tendosje të shpinës në çdo kohë të jetës.

Me peshën shtesë të grumbulluar gjatë shtatzënisë, muskujt dhe kyçet duhet të punojnë më shumë.

Gratë shpesh raportojnë se kjo dhimbje është më e keqe në fund të ditës. Në tremujorin e dytë dhe të tretë, muskujt e barkut shtrihen dhe dobësohen, ky proces mund të jetë i dhimbshëm.

Faktorët hormonalë

Siç u përmend më parë, ndryshimet hormonale shpesh shpërfillen, por mekanizmat e komunikimit hormonal të trupit janë magjepsës dhe ndikimi i tyre është i gjerë.

Ndërsa trupi përgatitet për lindje, rritet një hormon i quajtur relaksinë. Ky hormon bën pikërisht atë që nënkupton emri i tij – ai shkakton relaksim.

Relaksina rrit fleksibilitetin në ligamente dhe nyje. Gjatë shtatzënisë, nyja sakroiliak (nyja SI) ndikohet shumë nga ky hormon, i cili mund të shkaktojë dhimbje të legenit.

Si të lehtësoni dhimbjet e shpinës gjatë shtatzënisë

Megjithëse shumë gra raportojnë dhimbje shpine gjatë dhe pas shtatzënisë, shumica janë në gjendje të vazhdojnë jetën normalisht. Megjithatë, ulja e dhimbjes është gjithmonë e mirëseardhur.

Këtu janë disa mënyra për të reduktuar ose lehtësuar dhimbjet e shpinës që lidhen me shtatzëninë.

Qëndrimi i mirë

Qëndrimi i mirë është qetësuesi numër një i dhimbjeve të shpinës.

Disa nëna pyesin se çfarë është saktësisht qëndrimi i mirë, veçanërisht kur barku në rritje progresive ndryshon çdo ditë.

Këtu janë disa hapa që duhen ndjekur për të siguruar qëndrim të mirë:

– Qëndroni drejt.

– Mbajeni gjoksin lart.

– Mbani shpatullat prapa.

– Mos i mbyllni gjunjët.

– Përdorni një qëndrim komod më të gjerë.

– Bëni pushime.

– Përdorni një karrige që mbështet shpinën.

– Përdorni një jastëk për të mbështetur pjesën e poshtme të shpinës kur jeni ulur.

– Flini në njërin krah.

Përdorni pajisjet e duhura

Pasja dhe përdorimi i pajisjeve të duhura ndihmon në përmirësimin e performancës në të gjitha fushat e jetës. Shtatzënia nuk është ndryshe. Disa produkte që mund t’ju ndihmojnë përfshijnë:

– Këpucë me taka të ulëta (jo të sheshta) me mbështetje harku.

– Shirit mbështetës të barkut.

– Jastëk shtatzënie.

Është e rëndësishme të mbani mend se këpucët me taka të larta rrisin tërheqjen përpara të trupit.

Kjo tërheqje bën që shpina të punojë edhe më shumë për të kompensuar takat e larta. Prandaj, shmangni veshjen e këpucëve me taka të larta gjatë shtatzënisë.

Akupunktura, terapia me masazh dhe kujdesi kiropraktik janë vërtetuar të gjitha si trajtime efektive jo-farmakologjike për dhimbjen e shpinës.

Rekomandohet gjithashtu të merrni në konsideratë se cili lloj trajtimi është i disponueshëm në zonën tuaj, cilësia e ofruesit që do të kryejë terapinë dhe nëse akomodimet për shtatzëninë janë të disponueshme.

Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG), kompresat e nxehta dhe të ftohta janë të dobishme për arsye të ndryshme.

Terapia me nxehtësi relakson muskujt dhe rrit rrjedhjen e gjakut në zonën e prekur, ndërsa terapia e ftohtë ul inflamacionin.

Të dyja janë të dobishme dhe mund të përdoren në mënyrë alternative. /Gazeta Shneta/

The post Si mund të lehtësoni dhimbjet e shpinës gjatë shtatzënisë përmes këtyre hapave appeared first on Gazeta Shneta.