“Situata e sigurisë, më e rënda që nga vitet ’80”, paralajmërimi shqetësues i Suedisë

Inteligjenca suedeze ka siguruar se, që nga pushtimi rus i Ukrainës që filloi një vit më parë, situata e sigurisë në vendet nordike dhe në Evropë është “më e rënda” që nga vitet ‘80, në mes të Luftës së Ftohtë. Përveç kësaj, thotë se kërcënimi ushtarak nga Rusia është “i prekshëm”. Prandaj, sipas inteligjencës suedeze, ka arsye më se të mjaftueshme për t’u shqetësuar.

“Rreziqet janë rritur dhe kërcënimet ndaj Suedisë janë bërë më të gjera dhe më komplekse”, tregoi gjeneralmajor Lena Hallin, kreu i inteligjencës ushtarake suedeze, në një konferencë për shtyp.

Kjo deklaratë është pjesë e analizës vjetore të Shërbimit Suedez të Inteligjencës dhe Sigurisë Ushtarake (MUST), ku Hallin ka paralajmëruar se aktualisht ekziston një gjendje e vazhdueshme konflikti dhe konfrontimi midis Rusisë dhe Perëndimit, që rrezikon të përkeqësohet edhe më shumë.

Më konkretisht, inteligjenca ushtarake suedeze ka deklaruar se kuadri evropian i sigurisë në fuqi që nga rënia e Murit të Berlinit dhe bllokut komunist në vitin 1989 është hedhur në erë si pasojë e pushtimit rus të Ukrainës. “Ne vlerësojmë se situata e sigurisë është më e rënda që nga fillimi i viteve 1980,” tha Hallin.

Suedia, së bashku me Finlandën, braktisi në maj dekada të mosangazhimit ushtarak dhe aplikoi për t’u bashkuar me NATO-n, në përgjigje të pushtimit të lartpërmendur. Megjithatë, kërkesa e Suedisë është përballur me kundërshtimin e Turqisë, që po kërkon shumë kohë për të ratifikuar pranimin e saj. Turqia akuzon Suedinë se ofron strehim për ata që i konsideron “terroristë”, në veçanti anëtarët e Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit.