Studimi hedh dritë të re mbi lidhjen midis baktereve orale dhe sëmundjeve

Studiuesit në Institutin Karolinska në Suedi kanë identifikuar bakteret që gjenden më shpesh në infeksionet e rënda orale.

Pak studime të tilla janë bërë më parë, dhe ekipi tani shpreson se ky hulumtim mund të sigurojë një pasqyrë më të thellë në lidhjen midis baktereve orale dhe sëmundjeve të tjera, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Studimi është publikuar në Microbiology Spectrum.

Studimet e mëparshme kanë treguar lidhje të qarta midis shëndetit oral dhe sëmundjeve të zakonshme, si kanceri, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti dhe sëmundja e Alzheimerit.

Megjithatë, ka pasur pak studime që identifikojnë se cilat baktere ndodhin në rajonet e infektuara orale dhe maksilofaciale.

Studiuesit në Institutin Karolinska tani kanë analizuar mostrat e mbledhura midis viteve 2010 dhe 2020 në Spitalin Universitar Karolinska në Suedi nga pacientë me infeksione të rënda orale dhe kanë krijuar një listë të baktereve më të zakonshme.

Ky ishte një studim bashkëpunues që u krye nga profesoresha Margaret Sällberg Chen dhe grupet kërkimore të profesorit Volkan Özenci.

“Ne po raportojmë këtu, për herë të parë, përbërjen mikrobike të infeksioneve bakteriale nga mostrat e mbledhura gjatë një periudhe dhjetëvjeçare në qarkun e Stokholmit,” thotë profesor Sällberg Chen i Departamentit të Mjekësisë Dentare në Institutin Karolinska.

“Rezultatet tregojnë se disa infeksione bakteriale që lidhen me sëmundjet sistemike janë vazhdimisht të pranishme dhe disa madje janë rritur gjatë dekadës së fundit në Stokholm.”

Studimi tregon se llojet bakteriale më të zakonshme në mesin e mostrave ishin Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria dhe Actinobacteria, ndërsa gjinitë më të zakonshme ishin Streptococcus spp, Prevotella spp dhe Staphylococcus spp.

“Rezultatet tona ofrojnë një pasqyrë të re mbi diversitetin dhe përhapjen e mikrobeve të dëmshme në infeksionet orale,” thotë profesor Sällberg Chen.

“Zbulimi nuk është i rëndësishëm vetëm për mjekësinë dentare, por gjithashtu na ndihmon të kuptojmë rolin e infeksionit dentar tek pacientët me sëmundje themelore. Nëse një bakter i caktuar infekton dhe shkakton dëme në gojë, ka shumë të ngjarë që mund të jetë i dëmshëm për indet gjetkë në trup ndërsa infeksioni përhapet”. /Gazeta Shneta/

 

 

The post Studimi hedh dritë të re mbi lidhjen midis baktereve orale dhe sëmundjeve appeared first on Gazeta Shneta.

Generated by Feedzy