UNHCR ne Gjenevë dhe ekspertet botëror: Beogradi fryen numrin e emigrantëve ne Preshevë dhe Serbi

Agjencia Europiane për mbikëqyrjen e kufirit, Frontex, ne nje raport te fundit ka publikuar statsitikat e levizjeve te emigarntve nga Siria dhe vendet tjera azikatike permes ballkanit drejt vendeve te BE-së shifra te cilat nuk përputhen me reralitetin, te cilat te dhena i kundershtojne jo vetem hulumtuesit e eksprertet nderkombëtar te migraconit por edhe UNHCR ne Gjenevë. Sipas ketyre te fundit, kane shpjeguar nga disa vende evrapiane dhe ballkanike, perfshire ketu edhe Serbinë, shifrat e numrit te emigratve jane te fryera e shpesh të egzagjeruara për interesa te tyre, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

Ne Serbi sot u regjistruan 308.194 refugjatë. Në Presheve dje dhe sot mbi 19 mije emigrantë ?!

Prestianni-Migreurop_tribune

Sot presim 9000 dhe gjithsejt dhe për dy ditë do të jenë 19000 persona që janë regjistruar në Preshevë. Pranë qendrës për regjistrim në Preshevë sot ka pritë rreth 4000 njerëz për tu regjistruar, priten edhe 4000 të tjerë që vijnë me tren, taksi dhe autobusë që udhëtojnë nëpër Maqedoni, kane raportruar emdiat serbe.

“Ne Serbi sot u regjistruan 308.194 refugjatë” (“U Srbiji do danas registrovane 308.194 izbeglice”) «Permes Preshevës cdo dite kalojne rreth 6 mije emigrantë..” (“Kroz Preševo svakog dana prođe oko 6.000 migranata »); “Prgatitje për kaos: arrijne 9 mije refugjatë nga Presheva” (“Sprema se HAOS, stiže 9.000 izbeglica iz Preševa”) “Mbi 15 mije refugajtë për uikend ne Preshevë..” (“Preko 15.000 izbeglica za vikend stiglo u Preševo ») “Me shume se 8 mije emigrante hyne ne 24 oret e fund
it ne Preshevë” (“Više od 8.000 migranata za 24 sata autobusima do Preševa ») apo “Rekord: emigarntet vershojne Serbinë: Në Presheve dje dhe sot mbi 19 mije emigrantë” (“Rekord na Srbiju: SRBIJU: U Preševu juče i danas 19.000 izbegljica”)..pra jane keta vetem disa tituj te mediave serbe qe flasin keto 2-3 javet e fundit për emigrantet nga Siria dhe vednet tjeratte Lindjes.

Lidhur me shifrat dhe migraconin tranzit ne Serbi, ballkan dhe BE agjencia e lajmeve “Presheva jonë” ka kontaktuar Frontex dxhe UNHCR-ne ne Gjenevë. Sikur e para asbhut edhe dyta e konfrimojne se shifrat e emigrantve ne Serbi jane te hiperbolizuara (stermadhuara) për intetresa te tyer,q e me se miri i din Serbia. Per shembll sipas Frontex “numri i përgjithshëm i emigrantëve që hyjne (nga ishujt grekë në Egje) ne vendet e BE-së keta nëntë muajve te fundit ishte më shumë se 710,000. Kurse vitin e kaluar gjithsejt 282,000 persona ishin regjstruar ?! shifer kjo shume kontradikotre.

Keshtu sipas hulumtuesve boterore, pa sje nakete el se shifrat prej “710 000″ nuk ishin te gjithe emigrante, por ata sihin kalimtar e turistre tjere. Madje një person eshtë regjitruar disa here?! Në rrugët e Balkanit-vjet, një aplikant për azil do të konsiderohet i tillë në mbëritjes në Greqi dhe përsëri për hyrjen e tyre në Hungari. Të cilat në mënyrë të konsiderueshme ndryshon shifrat .

Cristina Del Biaggio, nga projekti shoqata Living së bashku dhe me profesorë në gjeografi në Universitetin e Friburgut, kane thënë se kjo nuk është hera e parë që agjencia dhe disa vende bjene “ngaterrimin” e shifrave duke i fyrer ato.

“Kjo behet nga disa vende qëllimisht, në drejtim të interesave të tyre”, thotë Emmanuel Blanchard, president i rrjetit të aktivistëve dhe studiuesve Migreurop.

Për të, këto shifra janë të gjithë më shumë që do të merren lehtë si Frontex flet kalimet “të paligjshme” për azilkërkuesit. “Tani ata mund të kalojnë vendin pa dokumentin e udhëtimit në bazë të Konventave të Gjenevës,” thotë ajo.

Për shifrat e fryera te emigraneteve ne Serbi e konfrimon për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” edhe zyrtari i UNHCR-së z. William Spindler. Sipas z.Spindler “eshte e quditshme pse nukjepen shifra te sakta te emigranteve ne Serbi. Kjo nuk ngjet vetem me serbine, prop thajse me gtihe vendet e ballkanit. Nese nuk kemi shifra te cakta pse ato jepen aq te me¨dha..” ka shtuar ypetje zyrtati i UNHCR-se i cili na sygjeroi qe te pesim autortitet serbe për arësyet fryerjes se ketyre shifrave.

Ne anen tjeter nje yzrar tjeter ne Gjeenvë ka derklaruar agejncise s elajemeve “Presheva Jonë” se ne jave marrin letra nga autoritet serbe nga Beograd te cilët kerkojne mbeshtetje financiare dhe ndihma për “numrie madhe” të emigranteve qe po me ne Serbi dhe Preshevë keta muajt e fundit. Ndersa ne anen tjeter emigrantet ne Miratoc, Preshevë, ne Serbi qahen për kushte te veshtira, mungese te veshjeve, barnave, ushmit, madje edhe bukes siq shkruajten ditë me pare edhe mediat serbe ?!

Vec kesaj dite me aprë shefi i diplomacisë së Serbisë, Ivica Daciç kërkon në OKB 50 milion euro për Serbinë për të përballuar fluksin e madh të njerëzve që po ikin dhe kërkojnë azil në vendet e Perëndimit. Por në fakt numri më i madh i azilkërkuesve që kanë ikur nga Serbia janë ose shqiptarë të Luginës së Preshevës ose shqiptarë të Kosovës, të cilët janë të pajisur me pasaporta të Republikës së Serbisë. /presheva jonë/