Vendi më i ftohtë në universin e njohur, 3 herë më shumë se Antarktida

A keni menduar ndonjëherë se mund të ketë një vend më të ftohtë se Antarktida? E vendosur rreth 5000 vite dritë larg, Mjegullnaja Bumerang është mjedisi natyror më i ftohtë i zbuluar ndonjëherë në universin e njohur.

Mjegullnaja Bumerang, e cila përbëhet nga gazi nga bërthama yjore, njihet edhe si Mjegullnaja e harkut. Kjo re gazi, e cila dikur ishte si Dielli, po zgjerohet me shpejtësi sepse lëviz shumë shpejt.

Sipas shkencëtarëve, sado të ftohet diçka, do t’i afroheni 0 kelvin, që quhet zero absolute, ose -273,15 °C, por nuk mund ta arrini këtë temperaturë.

E zbuluar në vitin 1980 nga astronomët Keith Taylor dhe Mike Scarrott pasi u vëzhguan me një teleskop të madh tokësor nga Australia, temperatura e Mjegullnajës Bumerang u llogarit si 1 kelvin.

Sidoqoftë, në praktikë, nuk është e mundur të arrihet 0 kelvin për shkak të ligjeve të termodinamikës.

Bazuar në këtë informacion, ne mund të kuptojmë se sa afër është Mjegullnaja Bumerang me temperaturën e saj më të ulët të mundshme, me një ndryshim prej vetëm 1 gradë celsius.

Mjegullnaja Bumerang, e cila vlerësohet të jetë ende e re, u emërua për herë të parë si vendi më i ftohtë në univers në vitin 1995 dhe ky zbulim u konfirmua në vitin 2013.

Ajo që e bën Mjegullnajën Bumerang kaq të ftohtë ka të bëjë me atë që po ndodh në thelbin e saj, por astronomët nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë është.

Sipas disa astronomëve, arsyeja e ftohtësisë së saj mendohet të jetë shpejtësia. Mjegullnaja Bumerang u formua nga një re gazi që buronte nga një yll në fund të jetës në konstelacionin Centaurus.

Thuhet se arsyeja e temperaturës shumë të ulët është se gazi në fjalë lëviz nga jashtë me një shpejtësi prej 164 km/s dhe zgjerohet shumë shpejt në hapësirë.

Mjegullnaja, e cila është krahasuar me një fantazmë që noton në hapësirë, u vëzhgua nga radio teleskopi më i fuqishëm në botë i vendosur mbi malet e Andeve në Kili.

Kjo i lejoi astronomët të vëzhgonin më mirë formën e vërtetë dhe natyrën shumë të ftohtë të Mjegullnajës Bumerang.

Raghvendra Sahai i Laboratorit të Propulsionit Jet të NASA-s në Kaliforni thotë se kjo mjegullnajë “ultra e ftohtë” është jashtëzakonisht befasuese. (Fotot e marra nga NASA / Burimi: Interesting Engineering)