Vërehet ylber i rrallë në Amerikë

Një nga fenomenet më të rralla natyrore optike ka ndodhur në Karolinën Veriore.

Një ylber i formuar në një re ka dhënë një pamje të bukur në qiell. Edhe pse quhet ‘fire rainbow’ apo ylber zjarri, s’ka të bëjë asgjë me të.

Ky fenomen ndodh kur dielli është shumë lart në qiell mbi horizont dhe temperatura të paktën 58 gradë Celsius.

ylberi_USA

“Për t’u formuar ngjyrat e këtilla të ylberit, rrezet e diellit duhet të depërtojnë në kristalet e akullta nga një kënd i saktë, për t’i dhënë prizmit efektin e spektrit me ngjyra”, ka thënë meteorologu Justin Lock për Metro.

Ai ka theksuar se duhet të jetë këndi i saktë dhe ky fenomen shfaqet më shumë në gjerësi të mesme gjeografike për shkak të krijimi të këtij këndi.