Zbulohet misioni i balonës spiune të Kinës

Nga Uashingtoni pretenduan se ishte një “tullumbace vëzhgimi në lartësi të madhe”, e kontrolluar nga Kina. Nga Pekini e mohuan dhe pohuan se i kushtohej vetëm çështjeve meteorologjike dhe se kursi i balonës ishte devijuar nga era. Sido që të jetë, ushtria amerikane e rrëzoi pajisjen dhe ajo u shpërnda në bregun e Karolinës së Jugut.

Kriza e balonave të spiunazhit kinez gjatë javës së parë të shkurtit ka qenë një nga episodet e krizës më të madhe gjeopolitike mes dy fuqive kryesore në botë në vitet e fundit. Tashmë, dy muaj më vonë, ka një përgjigje për pyetjen se çfarë po bënte ajo pajisje në qiellin e Amerikës së Veriut.

Siç raporton “NBC Neës”, balona kineze kishte për qëllim mbledhjen e inteligjencës nga bazat ushtarake. Ajo pretendonte ta bënte këtë duke kapur sinjale elektronike në vend të fotografive. Në fakt, mendohet se ka arritur të transmetonte të dhëna në Pekin në kohë reale.

Nga ana e saj, nga Shtëpia e Bardhë raporti nuk konfirmohet dhe as mohohet. Zyrtarët e administratës Biden kanë pohuar se kanë kufizuar punën e balonës dhe se mbledhja e inteligjencës nuk ka qenë e suksesshme. Përveç kësaj, zëdhënësja e Departamentit të Mbrojtjes, Sabrina Singh, ka rrëfyer se FBI është ende duke ekzaminuar mbetjet e pajisjes.

“Ne e dimë se balona mund të jetë manovruar dhe drejtuar qëllimisht përgjatë trajektores së saj. Ne jemi ende duke bërë një vlerësim të informacionit që Kina ka mundur të mbledhë”, tha Singh.

Sipas Shtëpisë së Bardhë, nuk ka rrezik që informacioni i mbledhur të rrezikojë sigurinë e vendit.