Duhanpirësit me kontraceptivë oralë reduktojnë kancerin

Pilulat e kontrollit të lindjes në masë të madhe e zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit ovarian në duhanpirësit, sipas një studimi të ri.

Përdorimi afatgjatë i kontraceptivëve oralë u shoqërua me një rrezik të zvogëluar prej 40 për qind të zhvillimit të kancerit të vezoreve në përgjithësi dhe një rreziku prej 66 për qind të reduktuar në duhanpirës, zbuluan hulumtuesit nga Instituti Kombëtar i Kancerit të SHBA, njofton Klan Kosova.

Pirja e duhanit, shkaku kryesor i kancerit të parandalueshëm, është i lidhur me një rritje të rrezikut prej 77 për qind të zhvillimit të kancerit të mukozës ovale.

Që nga pilulat e kontrollit të lindjes ulur rrezikun e kancerit ovarian në të gjitha zakonet jetësore, studiuesit besojnë se kontraceptivi mund të përshkruhet si ilaç për të zvogëluar rrezikun e kancerit.

Shpërndaje.